(+381 11) 334-03-41

Адвокатска комора Београда

Fiat justicia
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - ТИЈАНИН ЗАКОН
Поштоване колегинице и колеге,  

Адвокатска комора Београда противи се предложеним изменама Кривичног законика Републике Србије којима се за поједина кривична дела уводи доживотна казна затвора без могућности условног отпуста.

Предложене измене Кривичног законика којима се пооштравају кривичне санкције и укида могућност условног отпуста неће се утицати на смањење броја кривичних дела, али ће се зато радикализовати односи у друштву.
Предложене измене су у супротности са важећим Уставом Србије, Европске конвенције о људским правима и Конвенције против мучења и других сурових или понижавајућих казни као и правила да је државна освета забрањена у свим околностима.

Подсећамо да је један од цивлизацијских принципа, да нема смањивања достигнутог нивоа људских права.

Извршна власт најављеним изменама жели да покаже како не ваља законодавни оквир, иначе је све осталу у реду. Међутим, опште је познато да само извесност откривања починилаца и спровођење судских поступака одвраћа од извршења кривичних дела.

Свака озбиљнија акција против организованог криминала била би самоубиство према извршној власти , јер би извршна власт постала предмет своје акције.

Увођење доживотне робије служи за замајавање јавности које се приказује као некакав ангажман против криминала.

Адвокатска комора инсистира да извршна власт примењује постојеће законе и да крене да хапси гангстере и криминалце, без обзира на то са чијом фамилијом или са чијим кумовима је то у вези.

адв. Владимир М. Гајић, председник


Штампа вести